Badaczki z Zakładu Biologii Strukturalnej UM w Łodzi - dr Izabela Burzyńska-Pędziwiatr, dr Małgorzata Bukowiecka-Matusiak oraz prof. Lucyna Woźniak - postanowiły wykorzystać alkoholowe ekstrakty otrzymane z poprodukcyjnych wytłoków z wiesiołka do produkcji całkowicie naturalnych kosmetyków – podaje serwis pap Nauka w Polsce (naukawpolsce.pap.pl)
Pomysł na produkcję kosmetyków narodził się podczas badań w ramach pracy doktorskiej, dotyczących antyoksydacyjnych właściwości ekstraktów alkoholowych z wytłoków z wiesiołka Oenothera paradoxa. Okazało się, że ekstrakty etanolowe posiadają właściwości chroniące komórki przed nadmiernym stresem oksydacyjnym, który może być przyczyną wielu chorób, w tym nowotworowych, cukrzycy typu 2 czy neurodegeneracyjnych.
Stres oksydacyjny powstaje poprzez zaburzenie równowagi pomiędzy powstającymi w organizmie wolnymi rodnikami, czyli reaktywnymi formami tlenu, a naturalnymi mechanizmami obronnymi w postaci enzymów biorących udział w neutralizowaniu tych molekuł.
„Cechą unikatową tego projektu jest to, że są to kosmetyki w 100 proc. naturalne z nasionami bądź ekstraktami z wiesiołka, które mogą służyć jako naturalne konserwanty, dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym. Zaletą tego projektu jest także to, że zarówno w badaniach, jak i do produkcji kosmetyków wykorzystywany jest odpad poprodukcyjny. To przykład tzw. biorecyklingu i ogromna zaleta z ekonomicznego punktu widzenia” – powiedziała dla pap dr Burzyńska-Pędziwiatr.
Właściwości ekstraktów z wiesiołka w pierwszej kolejności zostały wykorzystane do produkcji męskiej linii kosmetyków. Są to mydła o właściwościach peelingujących, zawierającego oprócz ekstraktu, także zmielone nasiona wiesiołka. Dodatkowo powstał balsam do brody o właściwościach zmiękczających zarost oraz pielęgnujących. W planach są kolejne męskie kosmetyki oraz linia dla kobiet. Badaczki poszukują firmy, która pomoże skomercjalizować ich badania i wprowadzić produkty kosmetyczne na rynek.
Wiesiołek to roślina zielna wywodząca się z Ameryki Północnej i Południowej. Wytwarza nasiona zawierające dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wiesiołek powszechnie wykorzystywany jest do tłoczenia oleju, stosowanego jako suplement diety wzmacniający odporność, czy poprawiający wygląd skóry. Tłoczenie oleju generuje powstawanie odpadów w postaci odtłuszczonych nasion wiesiołka. Nasiona te okazały się bogatym źródłem związków posiadających właściwości przeciwutleniające, należących do grupy polifenoli. Olej znalazł również zastosowanie w produkcji kosmetyków.