
Żelatyna zawarta w skórze tej morskiej ryby pomogła reaktywować szlaki kolagenowe, na które miało wpływ promieniowanie UV. Wstępne badania wykazały, że skóra morszczuków ma właściwości przeciwzapalne, a także zdolność do wytwarzania dodatkowej aktywności przeciwutleniającej.
Jung Kwon jest adiunktem w Oregon State's Seafood Research and Education Center w Astoria w stanie Oregon i prowadzi badania nad właściwościami przeciwzmarszczkowymi ryb.
– Skóra rybna jest bogatym zasobem, o którym już wiemy, że ma cenne właściwości odżywcze – wyjaśnia naukowiec.
Morszczuk to ryba znana również jako witlinek pacyficzny i jest poławiana w dużych ilościach u wybrzeży Pacyfiku Ameryki Północnej. Jest również popularna w Europie, gdzie jest ósmym najczęściej spożywanym gatunkiem ryb.
Przeczytaj również: Polscy naukowcy odkryli naturalny filtr przeciwsłoneczny, który może zrewolucjonizować branżę kosmetyczną