Pierwszy ze skomercjalizowanych przez CCT produktów to czekolada Esthechoc, która pomaga dbać o skórę. Firma podaje, że codzienne jej spożywanie podwyższa poziom przeciwutleniaczy w skórze, pomaga poprawić mikrokrążenie, podnieść poziom tlenu i zapobiegać procesom starzenia w skórze sprzyjając młodemu wyglądowi.
Produkt, dostępny na różnych rynkach (firma skupia się na działalności we Francji, Wielkiej Brytanii, Rosji i USA, a także Chinach) na terenie Polski jest dystrybuowany w blisko 50 salonach SPA i kosmetycznych (jest rekomendowany przez kosmetyczki), a także w kanale e-commerce. Jak zapewnia Anna Aranowska-Bablok, prezes zarządu Cambridge Chocolate Technologies, w ciągu pierwszych trzech kwartałów sprzedano 85 tys. opakowań Esthechoc (jedno kosztuje około 160 zł).
Przy okazji debiutu na New Connect, CCT poinformowała, że pozyskała znaczącego odbiorcę na rynku chińskim. Jeszcze w listopadzie trafi tam 30 tys. opakowań Esthechoc. Natomiast w pierwszym kwartale 2018 roku na rynku amerykańskim zadebiutuje Fount – mleczna czekolada dla dzieci, mająca wszelkie właściwości zdrowotne czekolady gorzkiej. Produkt będzie promowany głównie w USA za pośrednictwem tamtejszych influencerek, którymi będą aktywne w mediach społecznościowych matki.
– Rynek tradycyjnej czekolady osiągnął już swój pułap i rośnie powoli. Dużo szybciej rozwija się w przypadku produktów, co do których faktycznie można mówić o efekcie prozdrowotnym, takich jak czekolada gorzka i przekąski funkcjonalne – mówi Anna Aranowska-Bablok.