StoryEditor
Surowce
22.01.2024 09:44

Stowarzyszenie Mikrobiologii Ogólnej i Stosowanej: Candidatus Elektronema Mikrobem Roku 2024

Bakterie kable to bakterie nitkowate przewodzące prąd elektryczny na odległości powyżej 1 cm w osadach i warstwach wodonośnych. / Pia B. Jensen, Aarhus, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons
Stowarzyszenie Mikrobiologii Ogólnej i Stosowanej (VAAM) wybrało Electronema, najbardziej znaną i reprezentatywną bakterię kablową, na Mikroorganizm Roku – po raz pierwszy ten tytuł uzyskał gatunek bakterii, który nie został jeszcze w pełni opisany w czystej kulturze.

Bakterie kablowe to bakterie nitkowate, które przewodzą prąd elektryczny na odległości powyżej 1 cm w osadach i warstwach wodonośnych wód gruntowych. Bakterie kablowe umożliwiają transport elektronów na duże odległości, co łączy donory elektronów z akceptorami elektronów, łącząc oddzielone wcześniej reakcje utleniania i redukcji. Bakterie kablowe łączą redukcję tlenu lub azotanów na powierzchni osadu z utlenianiem siarczków w głębszych, beztlenowych warstwach osadu.

image

Bakterie kablowe rozdzielone pomiędzy dwiema warstwami osadu w szklanym cylindrze.

Nils Risgaard-PetersenLars Peter Nielsen, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Odkryto, że bakterie kablowe są powiązane z bentosowymi mikrobiologicznymi ogniwami paliwowymi – urządzeniami przekształcającymi energię chemiczną na dnie oceanu w energię elektryczną. W przyszłości bakterie kablowe mogą odegrać rolę w zwiększaniu wydajności mikrobiologicznych ogniw paliwowych stosowanych w środowiskach osadowych. Stwierdzono również, że bakterie kablowe są powiązane z systemem bioelektrochemicznym, który przyspiesza degradację osadów morskich zanieczyszczonych węglowodorami, a zatem mogą odgrywać rolę w przyszłych technologiach oczyszczania wycieków ropy.

Interesującym zastosowaniem biofilmów bakterii kablowych, Bacillus subtilis, jest ich potencjalne wykorzystanie w chorobie Alzheimera: w modelach zwierzęcych biofilmy chronią komórki nerwowe.

To, co istotne, to że fascynujący świat mikroorganizmów pozostaje jeszcze w dużym stopniu niezbadany. Do tej pory tylko około 1 proc. mikroorganizmów naszego świata zostało wyizolowanych i opisanych w laboratoriach.

Stowarzyszenie Mikrobiologii Ogólnej i Stosowanej (Vereinigung für Allgemeine und Angewandte Mikrobiologie — VAAM) reprezentuje około 3500 naukowców zajmujących się mikrobiologią w Niemczech. VAAM promuje naukową wymianę informacji i współpracę swoich członków w celu wdrażania wyników badań z zakresu mikrobiologii z korzyścią dla społeczeństwa i środowiska. Członkowie VAAM pełnią także rolę cenionych ekspertów, odpowiadając na pytania opinii publicznej w mediach i na prywatne zapytania.

Czytaj także: Czy wizyta w gabinecie kosmetycznym grozi zarażeniem bakterią legionella?

ZOBACZ KOMENTARZE (0)
StoryEditor
Surowce
26.04.2024 14:48
Cukier osłabia włókna kolagenu. Beiersdorf opatentował przeciwstarzeniowy składnik chroniący skórę przed procesem glikacji
Cukier osłabia włókna kolagenu i elastyny skóry, powodując utratę ich elastyczności i sprężystości.fot.Shutterstock
Po prawie dziesięciu latach badań zespołowi Beiersdorf udało się rozwikłać tajemnicę tzw. procesu glikacji skóry i zidentyfikować składnik aktywny przeciwdziałający starzeniu się skóry i powstawaniu zmarszczek wywołanemu cukrem. W laboratoriach firmy przebadano w tym celu aż 1700 składników aktywnych.

Liczne badania naukowe już wiele lat temu wykazały, że nadmierne spożycie cukru wiąże się z różnymi czynnikami ryzyka, które przyczyniają się do rozwoju takich chorób jak otyłość, cukrzyca typu 2, wysokie ciśnienie krwi, choroby układu krążenia i autoimmunologiczne. Jednak nie było powszechnie wiadomo, że cukier ma również negatywny wpływ na skórę i na powstawanie zmarszczek.

Jak cukier wpływa na skórę?

Glikacja to naturalnie występująca, ale nieodwracalna reakcja chemiczna, która zachodzi, gdy cząsteczki cukru wiążą się z białkami lub lipidami. Prowadzi to do powstawania końcowych produktów zaawansowanej glikacji (AGE).

Im dłużej białko żyje w skórze, tym więcej AGE może się w nim gromadzić, co z kolei może prowadzić do stanów zapalnych i wolnych rodników. Mówiąc prościej, cukier osłabia włókna kolagenu i elastyny skóry, powodując utratę ich elastyczności i sprężystości.

Wraz z promieniowaniem UV proces ten przyczynia się głównie do powstawania zmarszczek. Ponadto starzejąca się skóra może być nie tylko stwardniała i pomarszczona, ale także żółtawa. Dzieje się tak za sprawą żółto-brązowego koloru AGE.

Glycostop nowy składnik przeciwzmarszczkowy w kosmetykach

Beiersdorf może się poszczycić odkryciem znaczenia koenzymu Q10 w procesie starzenia się skóry i wprowadzeniem własnego Q10 jako składnika aktywnego. Było to 25 lat temu. Do dziś koenzym Q10 pozostaje jednym z najważniejszych składników aktywnych w dziedzinie przeciwdziałania starzeniu się. Teraz zespół badaczy może pochwalić się kolejną innowacją.

– Po wprowadzeniu na rynek masowy pierwszych produktów do pielęgnacji skóry Q10 pod marką NIVEA ponad 25 lat temu, teraz robimy kolejny decydujący krok  wprowadzając nasz nowy składnik przeciwdziałający glikacji. Spędziliśmy około dziesięciu lat intensywnie badając glikację w skórze i szukając skutecznego składnika aktywnego – mówi dr Gitta Neufang, starszy wiceprezes ds. badań i rozwoju firmy oraz szefowa ponad 1000 badaczy firmy Beiersdorf na całym świecie.

– W sumie nasz zespół przetestował około 1700 składników aktywnych. Ostatecznie istniał wyraźny zwycięski składnik o nazwie NAHP, który oznacza N-acetylo-L-hydroksyprolinę. NAHP zapobiega przede wszystkim zajściu reakcji glikacji i zapobiega tworzeniu się AGE z większą szybkością – nawet o 68 proc. Cząsteczki cukru są neutralizowane, zanim będą mogły na przykład związać się z białkami i osłabić włókna kolagenowe1. Dlatego właśnie nadaliśmy składnikowi NAHP drugą nazwę „Glycostop”. Posiadamy patent na jego zastosowanie w produktach kosmetycznych i opublikowaliśmy kilka prac naukowych na ten temat  – mówi dr Julia Weise, kierownik laboratorium w dziale badań biologicznych w Beiersdorf.    

Pierwszym produktem, w którym został zastosowany odkryty składnik jest Nivea Q10 Dual Action Serum – połączono w nim Q10 i Glycostop. Mają one zapobiegać starzeniu się skóry i blokować glikację białek tkanki łącznej takich jak kolagen1.

 

ZOBACZ KOMENTARZE (0)
StoryEditor
Surowce
12.04.2024 12:28
Kolejne zmiany w prawie kosmetycznym w Wielkiej Brytanii
fot. Shutterstock
Brytyjskie rozporządzenie dotyczące kosmetyków zmienia się. Pojawiają się nim istotne informacje dotyczące surowców kosmetycznych – zakazów i ograniczeń w stosowaniu. Po wyjściu z Unii Europejskiej Wielka Brytania stosuje własne przepisy, z którymi muszą być na bieżąco producenci i dystrybutorzy kosmetyków działający na tym rynku.

10 kwietnia 2024 r. Wielka Brytania powiadomiła Światową Organizację Handlu (WTO) o projekcie rozporządzenia zmieniającego brytyjskie rozporządzenie dotyczące kosmetyków. Ustawodawca zaplanował publikację Rozporządzenia dotyczącego produktów kosmetycznych (ograniczenie stosowania substancji chemicznych) The Cosmetic Products (Restriction of Chemical Substances) (nr 2) 2024 na 25 czerwca 2024 roku.

Rozporządzenie będzie miało zastosowanie do Anglii, Walii i Szkocji. W Irlandii Północnej rozporządzenie UE dotyczące kosmetyków obowiązuje nadal  po brexicie ze względu na specjalne umowy.

Kwas kojowy – ograniczenia

Zgodnie z projektem kwas kojowy Kojic Acid zostanie dodany do załącznika III brytyjskiego rozporządzenia dotyczącego kosmetyków – listy substancji objętych ograniczeniami. Stosowanie kwasu kojowego będzie dozwolone w maksymalnym stężeniu 1% w produktach do twarzy i rąk. Limity te będą obowiązywać od 20 kwietnia 2025 r. w przypadku wprowadzania kosmetyków na rynek brytyjski i od 20 sierpnia 2025 r. w przypadku ich udostępniania.

UE wprowadziła niedawno te same ograniczenia dotyczące kwasu kojowego, począwszy od dnia 1 lutego 2025 r. w przypadku nowych produktów i od dnia 1 listopada 2025 r. w przypadku produktów już dostępnych na rynku.

Zakaz 52 substancji CMR

Projekt rozporządzenia zakazuje również 52 substancji sklasyfikowanych jako CMR na mocy rozporządzenia GB CLP. Pełna lista dostępna jest tutaj.

Unia Europejska zakazała już stosowania wszystkich tych substancji na mocy V i VI ustawy zbiorczej. Jednakże istnieją pewne chemikalia zakazane w UE, które nie zostały sklasyfikowane jako CMR zgodnie z brytyjskim rozporządzeniem CLP. W kosmetyce stosowane są następujące substancje:

  • Pentasodium Pentetate
  • Pentetic Acid
  • Pentapotassium salt

W związku z tym powyższe substancje mogą być nadal zgodnie z prawem stosowane w produktach kosmetycznych przeznaczonych na rynek brytyjski. W rezultacie wystąpią pewne rozbieżności między przepisami UE i Wielkiej Brytanii dotyczącymi kosmetyków.

Terminy przestrzegania przepisów są takie same, jak w przypadku ograniczeń dotyczących kwasu kojowego.

 

Bibliografia:

WTO. (2024). Przepisy dotyczące produktów kosmetycznych (ograniczenie stosowania substancji chemicznych) (nr 2) z 2024 r.

Źródło: coslaw.eu

 

Czytaj także: BHT w produktach kosmetycznych. W Wielkiej Brytanii inne wytyczne niż w UE

ZOBACZ KOMENTARZE (0)
26. kwiecień 2024 19:16