StoryEditor
Surowce
09.01.2023 00:00

Unia Europejska unieważnia kategoryzację "rakotwórczy" dla dwutlenku tytanu

Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej niedawno unieważnił etykietowanie dwutlenku tytanu jako „substancji rakotwórczej” w niektórych postaciach sproszkowanych.

Zgodnie z komunikatem prasowym, w 2016 r. właściwy francuski organ złożył wniosek o zaklasyfikowanie dwutlenku tytanu jako substancji rakotwórczej do Europejskiej Agencji Chemikaliów (ECHA). W następnym roku Komitet ds. Oceny Ryzyka (RAC) ECHA sklasyfikował dwutlenek tytanu jako czynnik rakotwórczy kategorii 2. Komisja Europejska przyjęła rozporządzenie 2020/217 na podstawie tej decyzji ECHA, która również sklasyfikowała dwutlenek tytanu jako czynnik rakotwórczy.

Z powodu błędu w ocenie badania, na którym oparto tę klasyfikację, oraz naruszenia kryterium, zgodnie z którym substancja musi mieć samoistną właściwość rakotwórczą, etykieta została unieważniona, orzekł Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej. Sąd zinterpretował pojęcie swoistych właściwości w jego dosłownym znaczeniu jako odnoszące się do właściwości, które substancja posiada sama w sobie, stwierdzając, że podtrzymując opinię RAC, zgodnie z którą sposób działania rakotwórczości, na który powołał się komitet, nie może być uważana za toksyczność wewnętrzną.

Zdaniem Sądu zagrożenie rakotwórczością ditlenku tytanu jest związane wyłącznie z niektórymi wdychalnymi cząsteczkami ditlenku tytanu, gdy są one obecne w określonej postaci, stanie fizycznym, wielkości i ilości, a zagrożenie występuje wyłącznie w warunkach przeciążenia płuc i odpowiada cząsteczkom toksyczność.

Dwutlenek tytanu jest stosowany w różnych produktach higieny osobistej i kosmetykach, w tym filtrach przeciwsłonecznych, pudrach prasowanych i pudrach sypkich, jako filtr UV lub środek wybielający. W balsamach i kremach (narażenie przez skórę) nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.

Czytaj także: Szwajcaria w ślad za UE chce zakazać stosowania dwutlenku tytanu

ZOBACZ KOMENTARZE (0)
StoryEditor
Surowce
14.02.2025 12:05
Z patelni do kosmetyków: Wielkopolanie pomogą recyklingować zużyty olej spożywczy
Gmina Dopiewo - strona oficjalna

Mieszkańcy dziesięciu miejscowości w Wielkopolsce zyskali nową możliwość recyklingu zużytego oleju spożywczego dzięki instalacji olejomatów. To innowacyjne rozwiązanie ma na celu ochronę środowiska i ograniczenie zanieczyszczenia kanalizacji. Zużyty olej, zamiast trafiać do ścieków, może być przetwarzany na biopaliwa, środki czystości, kosmetyki czy biodegradowalne tworzywa sztuczne. Projekt wspiera gospodarkę o obiegu zamkniętym, umożliwiając mieszkańcom wygodne i ekologiczne pozbywanie się tłuszczów kuchennych.

Aby skorzystać z olejomatu, mieszkańcy muszą zarejestrować się w specjalnej aplikacji, dzięki której otrzymują dostęp do systemu zbiórki. Proces jest prosty – po pobraniu pustej butelki z urządzenia należy napełnić ją zużytym olejem i zwrócić do olejomatu. Regularne korzystanie z tej metody pomaga unikać kosztownych awarii kanalizacyjnych. Jak podkreśla inicjatorka projektu, Małgorzata Rdest, problem zatorów tłuszczowych, tzw. fatbergów, dotyka wielu miast na świecie. Przykładem jest Londyn, gdzie w 2017 roku usunięcie 250-metrowego fatberga ważącego 130 ton kosztowało setki tysięcy funtów. Podobne zatory pojawiają się również w Warszawie, Krakowie i Poznaniu, generując wysokie koszty napraw infrastruktury kanalizacyjnej.

Olejomaty umożliwiają efektywne wykorzystanie zebranego oleju, który jest regularnie odbierany i poddawany recyklingowi. Wykorzystuje się go m.in. do produkcji biodiesla, który zmniejsza emisję gazów cieplarnianych. Olej posłuży także w przemyśle chemicznym do wytwarzania kosmetyków oraz biodegradowalnych tworzyw sztucznych. Inicjatywa nie tylko ułatwia mieszkańcom odpowiedzialne pozbywanie się zużytego oleju, ale również wspiera rozwój ekologicznych technologii i zmniejsza negatywny wpływ odpadów na środowisko.

Pierwsze olejomaty stanęły w Plewiskach, Stęszewie, Kościanie, Czempiniu, Puszczykowie, Dąbrówce, Buku, Opalenicy, Grodzisku Wielkopolskim i Zbąszyniu. W planach jest rozszerzenie projektu na kolejne miejscowości, co pozwoli na jeszcze większe zaangażowanie społeczności lokalnych w ochronę środowiska. Nowatorskie rozwiązanie w Wielkopolsce może stać się wzorem dla innych regionów Polski, promując świadome zarządzanie odpadami i wspierając zrównoważony rozwój.

Czytaj także: Z kanalizacji do perfumerii: nowa technologia zmienia odpady tłuszczowe w luksusowe zapachy

ZOBACZ KOMENTARZE (0)
StoryEditor
Surowce
10.02.2025 12:18
Peeling z chleba? REBREAD stawia na upcyklingową rewolucję [WYWIAD]
Rebread

"Chleb jest świetnym ścierniwem dla produktów, których celem jest usunięcie martwego naskórka i wygładzenie skóry, a więc dla peelingów, dla scrubów — tak twierdzi Patrycja Nierada z projektu REBREAD, którego celem jest przywrócenie niesprzedanego, niezjedzonego chleba w obieg. Co na to rynek?

Można Was i wasz produkt porównać trochę do tego ścierniwa z kawy. Wyobraźmy sobie taką sytuację; jestem prezeską marki kosmetycznej, szukam składników do nowej linii scrubów… i co powinno mnie przekonać do tego, że ścierniwo z pieczywa jest lepszym, ciekawszym rozwiązaniem niż właśnie ta kawa, która zawojowała rynek i jest przez bardzo wiele osób, w tym mnie, uważana za jeden z najlepszych komponentów do scrubów czy peelingów. Co przeważa szalę na stronę proszku z chleba?

Po pierwsze kawa trochę zaczyna mieć, że tak powiem, czarny PR. Fajnie, jeśli się używa fusów z kawy do kosmetyków, ale są to jeszcze rzadkie przypadki. Natomiast jeśli ktoś kupuje ziarna kawy z myślą o zastosowaniu do takiej produkcji peelingu, to jest to użycie pierwotnego surowca, który mógłby być o wiele lepiej wykorzystany… w wiadomy, oczywisty sposób — jako półprodukt spożywczy.

Jest to też surowiec importowany z innego kontynentu, więc ma wyższy ślad węglowy i potencjalnie dewastuje lokalną bioróżnorodność przy uprawie. [...] Na rynku jest dużo kosmetyków peelingujących z takimi składnikami jak kawa, jak koralowiec irlandzki, mielona kora cynamonowca, chałwa, puder z ryżu, puder z kokosa. To są wszystko składniki importowane z daleka. Natomiast trendy pokazują, że zrównoważony rozwój będzie dotyczył coraz większej ilości producentów i retailerów. Więc jeśli chcemy iść w stronę zrównoważonej produkcji, to trzeba zwracać nie tylko uwagę na bardziej ekologiczne opakowania, ale też na lokalne składniki.

 

Chcesz przeczytać resztę wywiadu? Zapraszamy na Wiadomości Handlowe!

Czytaj także: Proszki z czerstwego chleba pszennego i żytniego w INCI? Nowy zawodnik na rynku kosmetyki upcyklingowej, REBREAD, wchodzi do gry

ZOBACZ KOMENTARZE (0)
19. luty 2025 00:37