StoryEditor
Surowce
08.06.2022 00:00

Warzywno-owocowe surowce kosmetyczne do komponowania wegańskich formuł przeciwstarzeniowych

FlavoSol i RubrumOX to nowe surowce do użytku kosmetycznego czerpiące z właściwości żółtych i czerwonych warzyw i owoców. Są idealne są do komponowania naturalnych, wegańskich formuł.  Mogą jednak trafiać do rozmaitych formulacji, których zadaniem jest ochrona skóry przed promieniowaniem UV i starzeniem się.

Przemysł kosmetyczny wciąż poszukuje nowych intersujących surowców do komponowania formuł i tworzenia produktów zgodnych z najnowszymi trendami. Ogromne zainteresowanie wzbudzają ostatnio składniki aktywne drzemiące w substancjach pozyskanych z natury.  Kilka z nich zaprezentowanych zostało podczas ostatniego przeglądu nowości w ofercie Kaczmarek-Komponenty. Wśród nich warto zwrócić uwagę m.in. na warzywno-owocowe Flavosol i  RumbrumOx.

Flavosol to surowiec kosmetyczny, w składzie którego znalazły się cztery sproszkowanie warzywa i owoce – cytryny, marchew, dynia i por. Wszystkie bogate są w beta-karoten, który jest silnym antyoksydantem i chroni lipdy macierzy międzykomórkowej przed utlenianiem. Jest też źródłem witaminy A. Chroni przed stresem oksydacyjnym oraz szkodliwym działaniem promieniowania UV. Zmniejsza ryzyko zachorowań na raka skóry. Stymuluje melanogenezę przy jednoczesnym zmniejszeniu podrażnień wywołanych słońcem.

Dodatkowo dynia zawarta w surowcu jest źródłem witaminy C i E oraz witamin z grupy B (B1, B2, B3 i B6), a także folianów. Natomiast głównym składnikiem pora jest allicyna, ale znajdziemy w nim również witaminy A, C, B1, B2, B6 i E oraz flawonoidy, kawas foliowy, związki fenolowe oraz potas, wapń, fosfor, sod, magnez, jod i żelazo.

W efekcie surowiec zapewnia fotoochronę, stymuluje gojenie ran i proliferacje fibroblastów (za tę funkcje odpowiedziane są hesperydyna i nicydamid), chroni przed degradacją kolagenu indukowaną światłem UV (dzięki obecności kwarcetyny). Badania in vitro wykazały jego skuteczność ochronną porównywalną z tlenkiem tytanu – może więc być stosowany jako surowiec w produktach ochrony przeciwsłonecznej.

Natomiast RubrumOX to kompleks czerwonych warzyw i owoców o dużej zawartości likopenu, który ma działanie energetyzujące, rozświetlające i wzmacniające skórę (hamuje aktywność enzymów rozkładających kolagen). Dużą jego zawartość mają pomidory, które znalazły się w składzie surowca. Trafiły tu też pomarańcze, które zawierają również dużo błonnika, witaminy oraz minerały.

Trzecim składnikiem kompleksu jest burak, którego główną substancją aktywną jest betaina. Ponadto ekstrakt z tego warzywa zawiera prowitaminę A, witaminę C, antocyjany, azotany oraz sole. Natomiast głównym składnikiem w owocach granatu, który jest czwartym bohaterem kompleksu, są polifenole. Ponadto surowiec jest bogaty we flawonoidy, hydrolizowane taniny: protoantocyjanidy i kwas elagowy. Ten ostatni działa fotoochronnie na degradację kolagenu po ekspozycji skory na promieniowanie UV.

Rośliny wchodzące w skład RumbrumOx są bogate w likopen, który absorbuje światło, chroni przed fotouczuleniem i jest silnym antyoksydantem. Przyczynia się do stablizacji struktury DNA w jądrach komórek skóry oraz utrzymania prawidłowej ścieżki naprawy uszkodzeń DNA. Poprawia też łączność i komunikację pomiędzy komórkami skóry. Wzmacnia skórę hamując aktywność enzymów wpływających na degradację kolagenu.

– Stosowanie likopenu przez miesiąc reguluje wydzielanie sebum i zmniejsza liczbę kerneocytów związanych ze starzeniem się – zwróciła uwagę Joanna Makowska z Kaczmarek-Komponenty, podczas prezentowania nowości.

Dodała też, że polifenole zawarte w czterech roślinach kompleksu zapewniają skórze witalność i rozświetlenie. Składnik stymuluje syntezę kolagenu (do 35 proc.) dzięki zawartości witaminy B3. Działa energetyzująco przez zwiększenie syntezy ATP w komórkach keratynocytów. Wykazuje działanie nawilżające.  

ZOBACZ KOMENTARZE (0)
StoryEditor
Surowce
26.04.2024 14:48
Cukier osłabia włókna kolagenu. Beiersdorf opatentował przeciwstarzeniowy składnik chroniący skórę przed procesem glikacji
Cukier osłabia włókna kolagenu i elastyny skóry, powodując utratę ich elastyczności i sprężystości.fot.Shutterstock
Po prawie dziesięciu latach badań zespołowi Beiersdorf udało się rozwikłać tajemnicę tzw. procesu glikacji skóry i zidentyfikować składnik aktywny przeciwdziałający starzeniu się skóry i powstawaniu zmarszczek wywołanemu cukrem. W laboratoriach firmy przebadano w tym celu aż 1700 składników aktywnych.

Liczne badania naukowe już wiele lat temu wykazały, że nadmierne spożycie cukru wiąże się z różnymi czynnikami ryzyka, które przyczyniają się do rozwoju takich chorób jak otyłość, cukrzyca typu 2, wysokie ciśnienie krwi, choroby układu krążenia i autoimmunologiczne. Jednak nie było powszechnie wiadomo, że cukier ma również negatywny wpływ na skórę i na powstawanie zmarszczek.

Jak cukier wpływa na skórę?

Glikacja to naturalnie występująca, ale nieodwracalna reakcja chemiczna, która zachodzi, gdy cząsteczki cukru wiążą się z białkami lub lipidami. Prowadzi to do powstawania końcowych produktów zaawansowanej glikacji (AGE).

Im dłużej białko żyje w skórze, tym więcej AGE może się w nim gromadzić, co z kolei może prowadzić do stanów zapalnych i wolnych rodników. Mówiąc prościej, cukier osłabia włókna kolagenu i elastyny skóry, powodując utratę ich elastyczności i sprężystości.

Wraz z promieniowaniem UV proces ten przyczynia się głównie do powstawania zmarszczek. Ponadto starzejąca się skóra może być nie tylko stwardniała i pomarszczona, ale także żółtawa. Dzieje się tak za sprawą żółto-brązowego koloru AGE.

Glycostop nowy składnik przeciwzmarszczkowy w kosmetykach

Beiersdorf może się poszczycić odkryciem znaczenia koenzymu Q10 w procesie starzenia się skóry i wprowadzeniem własnego Q10 jako składnika aktywnego. Było to 25 lat temu. Do dziś koenzym Q10 pozostaje jednym z najważniejszych składników aktywnych w dziedzinie przeciwdziałania starzeniu się. Teraz zespół badaczy może pochwalić się kolejną innowacją.

– Po wprowadzeniu na rynek masowy pierwszych produktów do pielęgnacji skóry Q10 pod marką NIVEA ponad 25 lat temu, teraz robimy kolejny decydujący krok  wprowadzając nasz nowy składnik przeciwdziałający glikacji. Spędziliśmy około dziesięciu lat intensywnie badając glikację w skórze i szukając skutecznego składnika aktywnego – mówi dr Gitta Neufang, starszy wiceprezes ds. badań i rozwoju firmy oraz szefowa ponad 1000 badaczy firmy Beiersdorf na całym świecie.

– W sumie nasz zespół przetestował około 1700 składników aktywnych. Ostatecznie istniał wyraźny zwycięski składnik o nazwie NAHP, który oznacza N-acetylo-L-hydroksyprolinę. NAHP zapobiega przede wszystkim zajściu reakcji glikacji i zapobiega tworzeniu się AGE z większą szybkością – nawet o 68 proc. Cząsteczki cukru są neutralizowane, zanim będą mogły na przykład związać się z białkami i osłabić włókna kolagenowe1. Dlatego właśnie nadaliśmy składnikowi NAHP drugą nazwę „Glycostop”. Posiadamy patent na jego zastosowanie w produktach kosmetycznych i opublikowaliśmy kilka prac naukowych na ten temat  – mówi dr Julia Weise, kierownik laboratorium w dziale badań biologicznych w Beiersdorf.    

Pierwszym produktem, w którym został zastosowany odkryty składnik jest Nivea Q10 Dual Action Serum – połączono w nim Q10 i Glycostop. Mają one zapobiegać starzeniu się skóry i blokować glikację białek tkanki łącznej takich jak kolagen1.

 

ZOBACZ KOMENTARZE (0)
StoryEditor
Surowce
12.04.2024 12:28
Kolejne zmiany w prawie kosmetycznym w Wielkiej Brytanii
fot. Shutterstock
Brytyjskie rozporządzenie dotyczące kosmetyków zmienia się. Pojawiają się nim istotne informacje dotyczące surowców kosmetycznych – zakazów i ograniczeń w stosowaniu. Po wyjściu z Unii Europejskiej Wielka Brytania stosuje własne przepisy, z którymi muszą być na bieżąco producenci i dystrybutorzy kosmetyków działający na tym rynku.

10 kwietnia 2024 r. Wielka Brytania powiadomiła Światową Organizację Handlu (WTO) o projekcie rozporządzenia zmieniającego brytyjskie rozporządzenie dotyczące kosmetyków. Ustawodawca zaplanował publikację Rozporządzenia dotyczącego produktów kosmetycznych (ograniczenie stosowania substancji chemicznych) The Cosmetic Products (Restriction of Chemical Substances) (nr 2) 2024 na 25 czerwca 2024 roku.

Rozporządzenie będzie miało zastosowanie do Anglii, Walii i Szkocji. W Irlandii Północnej rozporządzenie UE dotyczące kosmetyków obowiązuje nadal  po brexicie ze względu na specjalne umowy.

Kwas kojowy – ograniczenia

Zgodnie z projektem kwas kojowy Kojic Acid zostanie dodany do załącznika III brytyjskiego rozporządzenia dotyczącego kosmetyków – listy substancji objętych ograniczeniami. Stosowanie kwasu kojowego będzie dozwolone w maksymalnym stężeniu 1% w produktach do twarzy i rąk. Limity te będą obowiązywać od 20 kwietnia 2025 r. w przypadku wprowadzania kosmetyków na rynek brytyjski i od 20 sierpnia 2025 r. w przypadku ich udostępniania.

UE wprowadziła niedawno te same ograniczenia dotyczące kwasu kojowego, począwszy od dnia 1 lutego 2025 r. w przypadku nowych produktów i od dnia 1 listopada 2025 r. w przypadku produktów już dostępnych na rynku.

Zakaz 52 substancji CMR

Projekt rozporządzenia zakazuje również 52 substancji sklasyfikowanych jako CMR na mocy rozporządzenia GB CLP. Pełna lista dostępna jest tutaj.

Unia Europejska zakazała już stosowania wszystkich tych substancji na mocy V i VI ustawy zbiorczej. Jednakże istnieją pewne chemikalia zakazane w UE, które nie zostały sklasyfikowane jako CMR zgodnie z brytyjskim rozporządzeniem CLP. W kosmetyce stosowane są następujące substancje:

  • Pentasodium Pentetate
  • Pentetic Acid
  • Pentapotassium salt

W związku z tym powyższe substancje mogą być nadal zgodnie z prawem stosowane w produktach kosmetycznych przeznaczonych na rynek brytyjski. W rezultacie wystąpią pewne rozbieżności między przepisami UE i Wielkiej Brytanii dotyczącymi kosmetyków.

Terminy przestrzegania przepisów są takie same, jak w przypadku ograniczeń dotyczących kwasu kojowego.

 

Bibliografia:

WTO. (2024). Przepisy dotyczące produktów kosmetycznych (ograniczenie stosowania substancji chemicznych) (nr 2) z 2024 r.

Źródło: coslaw.eu

 

Czytaj także: BHT w produktach kosmetycznych. W Wielkiej Brytanii inne wytyczne niż w UE

ZOBACZ KOMENTARZE (0)
27. kwiecień 2024 17:29