REKLAMAKonferencja Politechnika Wrocławska konferencja ISEO

STREFA URODY

Pielęgnacja

TRENDY

 

26 lipca 2022, 17:00



wiadomoscikosmetyczne.pl

napisz maila ‹ | ostatnie artykuły ‹
Niacynamid jest zazwyczaj dobrze tolerowany, bo jest to składnik hipoalergiczny. Przeciwwskazaniem do jego stosowania może być indywidualna nietolerancja oraz łączenie go z innymi kosmetykami.

Niacynamid jest zazwyczaj dobrze tolerowany, bo jest to składnik hipoalergiczny. Przeciwwskazaniem do jego stosowania może być indywidualna nietolerancja oraz łączenie go z innymi kosmetykami. (fot. Shutterstock)

Na sklepowych półkach coraz częściej możesz spotkać kosmetyki z niacynamidem. Ten składnik zyskuje światową popularność i znalazł się w pierwszej dziesiątce najpopularniejszych trendów kosmetycznych w internecie w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Warto poznać jego właściwości i dowiedzieć się, na jakie efekty po zastosowaniu kosmetyków z jego zwartością można liczyć.

Niacynamid jest pochodną witaminy B3, która znana jest także jako witamina PP. Właśnie ona bierze udział w budowie ceramidów, które z kolei odpowiadają za prawidłowe działanie warstwy hydrolipidowej skóry. Niacynamid powstaje jako połączenie kwasu nikotynowego i amidu.

Jak działa niacynamid?

Niacynamid w kosmetykach zalecany jest w ramach codziennej pielęgnacji skóry. Jest to składnik  o wszechstronnych właściwościach. Co więcej, jest stosowany powszechnie do produkcji kosmetyków, ponieważ jest bezpieczny. Wykazuje niewielkie ryzyko uczuleniowe i jest doskonale przyswajalny.

Jego działanie wpływa korzystnie na regenerację warstwy ochronnej skóry i może być stosowany do każdego typu cery. Jego właściwości są doceniane zarówno, jeśli uwzględnia się skórę suchą, normalną, wrażliwą, mieszaną czy tłustą. Ponadto, niacynamid jako składnik aktywny świetnie sprawdza się do pielęgnacji skóry dojrzałej i z niedoskonałościami.

Przeczytaj również: Najczęściej śledzone trendy kosmetyczne w ciągu ostatnich 12 miesięcy [RANKING]

Zawarty w kosmetykach niacynamid, pozytywnie wpływa na proces gojenia skóry, do tego wzmacnia naczynia krwionośne, niweluje przebarwienia. Wykazuje działanie rozjaśniające i wpływa na jednolity koloryt skóry. Przy regularnym stosowaniu właściwości niacynamidu wpływają też korzystnie na jej nawilżenie. Działa  również antybakteryjnie, przeciwzapalnie i jest silnym antyoksydantem, a do tego reguluje produkcję sebum.

Jak stosować niacynamid?

Serum z niacynamidem czy inne kosmetyki z tym aktywnym składnikiem mogą być włączone do porannej albo wieczornej pielęgnacji skóry. Niacynamid jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Bez obaw można go też stosować latem. Co więcej, wspiera on działanie produktów chroniących przez promieniowaniem UV. Warto jednak podkreślić, że krem z niacynamidem czy serum z tym składnikiem należy stosować przy uwzględnieniu istotnych zasad dotyczących łączenia go z innymi składnikami pielęgnacyjnymi.

Przeciwwskazania w stosowaniu 

Niacynamid jest zazwyczaj dobrze tolerowany, bo jest to składnik hipoalergiczny. Przeciwwskazaniem do jego stosowania może być indywidualna nietolerancja oraz łączenie go z innymi kosmetykami, które wywołują niepożądane działanie albo osłabiają efekty kuracji.

Artykuł powstał na postawie wiedzy ekspertów z sieci sklepów kosmetycznych Kontigo.
 

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 2

  • 2
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

0Komentarze

dodaj komentarz

Portal wiadomoscikosmetyczne.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony