StoryEditor
Zdrowie
12.11.2020 00:00

Warto zadbać o prawidłowy poziom wapnia i białek w organizmie. Oto dlaczego

Odpowiednio zbilansowana dieta oraz aktywność ruchowa to klucz do prawidłowego funkcjonowania całego ciała i ducha. Dlatego tak ważne jest dostarczenie organizmowi optymalnej ilości składników odżywczych, w tym wapnia oraz białek. Wbrew powszechnym przekonaniom ich źródłem może być nie tylko mleko. Jak sprawić, aby nie brakowało ich w naszej diecie radzi Bianka Juhász z firmy Nu Skin.

Niedobory witamin, białka czy wapnia mogą zaburzyć prawidłowy tryb funkcjonowania organizmu, a także doprowadzić do konsekwencji zdrowotnych. Niestety to niezdrowy tryb życia czy złe nawyki żywieniowe mogą sprawiać, że nasz codzienny jadłospis daleki jest od ideału. W efekcie może dojść na przykład do osłabienia budulca kostnego.

Dzieje się tak za sprawą zbyt małej ilości wapnia, a także niedoboru witamin C, K oraz D. W przypadku tej ostatniej, która może być wytwarzana pod wpływem działania promieni słonecznych, nie sprzyja nam też mała liczba pogodnych dni w roku. To właśnie dlatego do codziennej diety warto włączyć produkty bogate w witaminę D, jak również odpowiednie suplementy, które pomogą nam zadbać o zdrowie i kondycję kości. Należy pamiętać też o składnikach, które wspierają układ mięśniowy. W tym przypadku równie ważne jest dostarczenie odpowiedniej ilości białek, zarówno poprzez bogate w ten składnik produkty spożywcze, jak i wysokiej jakości suplementy, które pomogą zaspokoić indywidualne potrzeby organizmu.

Dlaczego wapń w diecie jest tak ważny?

- Wapń to główny budulec układu kostnego. Aż 90 proc. tego mikroelementu znajduje się właśnie w kościach oraz zębach, przyczyniając się do ich masy, struktury oraz wytrzymałości – zauważa Bianka Juhász z firmy Nu Skin.

– Kości są tkankami, które ulegają dynamicznym zmianom przez całe życie. Największą masę uzyskują pomiędzy 18. a 35. rokiem życia. Niestety z wiekiem, w wyniku niedoborów wapnia, może dojść do procesów przyspieszających osteoporozę. Dlatego tak ważne jest jego uzupełnianie, bez względu na płeć i metrykę. Aby zachować zdrowe kości, dodatkowo należy pamiętać o tym, by w naszej diecie znalazły się witaminy C, D oraz K – dodaje ekspertka.

Z tego względu, oprócz utrzymywania zdrowej diety, warto włączyć do menu wysokiej jakości suplementy, np. zawarty w kapsułkach kompleksowy zestaw witamin i substancji mineralnych. Dzięki dużej zawartości witaminy D przyczynia się on do wchłaniania fosforu i wapnia. Zawarte w nim wapń, magnez oraz cynk wpływają zaś na zachowanie prawidłowej struktury kości, a witamina C przyczynia się do prawidłowej produkcji włókien kolagenowych.

Rola białek w codziennym menu

Bianka Juhász przypomina, że białka odgrywają ważną rolę – wspierają wzrost i utrzymanie masy mięśniowej w każdym wieku, a także biorą udział w procesach metabolicznych.

Dlatego są tak ważne w diecie zarówno ludzi młodych, chcących wyrzeźbić mięśnie, jak i osób starszych. Z tego też względu istotne jest skomponowanie diety bogatej w ten składnik. Z pomocą przychodzą takie produkty, jak mięso, ryby, nabiał, a także rośliny strączkowe i kasze. Wartościowym ich źródłem mogą być także wysokojakościowe suplementy – dodaje.

Idealnym rozwiązaniem będą produkty, które łączą w sobie przyjemne z pożytecznym, jak na przykład koktajle proteinowe. To pyszne i łatwe do przyrządzenia suplementy, których głównym składnikiem są białka pochodzenia roślinnego: z grochu i brązowego ryżu. Są dostępne w różnych smakach, mogą być stosowane przez wegan i wegetarian, a ponadto nie zawierają glutenu, soi i laktozy.

- Właściwa dieta, czyli różnorodna i zbilansowana, bogata w warzywa, owoce, chude mięso, ryby oraz tłuszcze nienasycone, jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz zachodzących w nim procesów. Niemniej jednak szybkie tempo życia może sprawiać, że w naszym menu brakuje wartościowych produktów. Wówczas niezwykle pomocne mogą okazać się wysokiej jakości suplementy. Pozwalają nam one dostarczyć optymalną ilość składników odżywczych, co z pewnością przełoży się pozytywnie na ogólną kondycję naszego ciała i ducha – przyznaje Bianka Juhász.

ZOBACZ KOMENTARZE (0)
StoryEditor
Zdrowie
19.05.2025 13:00
Tydzień Godnego Porodu: o sile decyzji i prawie do szacunku
Tydzień Godnego Porodu: o sile decyzji i prawie do szacunkuMateriał Partnera

W dniach 19-25 maja 2025 roku w całej Polsce odbywać się będzie Tydzień Godnego Porodu – ogólnopolska inicjatywa organizowana przez Fundację Rodzić po Ludzku w ramach Międzynarodowego Tygodnia Godnego Porodu. Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem: „Plan porodu – poznaję moje potrzeby i prawa”, a partnerem ogólnopolskim wydarzenia została marka Mustela która od lat wspiera rodziców, inwestując w rozwój produktów opartych na bezpieczeństwie, delikatności i szacunku dla potrzeb kobiet w ciąży i dzieci.

Z potrzeby szacunku rodzi się zmiana

Choć Tydzień Godnego Porodu ma w Polsce stosunkowo krótką historię, to sama inicjatywa ma już ponad 20 lat. Od 2011 roku koordynację Międzynarodowego Tygodnia Godnego Porodu przejęła Europejska Sieć Stowarzyszeń Okołoporodowych (ENCA), której członkiem jest także Fundacja Rodzić po Ludzku od 2016 roku tworząca w tym zakresie przestrzeń do edukacji i wymiany doświadczeń.

Tydzień Godnego Porodu to znacznie więcej niż seria wydarzeń – to manifest wartości i przypomnienie, że każda kobieta ma prawo do świadomego porodu. W tym roku w centrum uwagi znajduje się plan porodu – dokument, który w polskim systemie opieki zdrowotnej jest z jednej strony formalnym narzędziem, a z drugiej, symbolem sprawczości i podmiotowości kobiety. 

Tydzień pełen spotkań, edukacji i ważnych rozmów

W trakcie TGP w całej Polsce odbędą się liczne spotkania z ekspertami – położnymi, doulami, doradczyniami laktacyjnymi, fizjoterapeutami uroginekologicznymi i innymi specjalistami, którzy na co dzień wspierają kobiety w ciąży i w połogu. W programach lokalnych wydarzeń znajdą się m.in. warsztaty z pozycji wertykalnych, technik łagodzenia bólu porodowego, zajęcia dla par przygotowujących się do porodu, a także projekcje filmów i spotkania dyskusyjne poświęcone jakości opieki okołoporodowej w konkretnych placówkach.

Nie zabraknie też tematów trudnych – o porodach traumatycznych, nagłych cesarskich cięciach, braku poszanowania intymności czy łamaniu prawa do informacji. 

Wspólnie budujemy kulturę świadomego rodzicielstwa

Tegorocznym obchodom towarzyszy zaangażowanie partnera ogólnopolskiego – marki Mustela. Obecność Musteli w tej inicjatywie nie jest przypadkowa. Marka z portfolio francuskiego laboratorium kosmetycznego, jest już znana z zaangażowania w działania wspierające wellbeing kobiet w okresie okołoporodowym. Jak podkreśla Magdalena Rzewuska (Marketing Manager w Laboratoires Expanscience): „Wspólna misja – budowanie kultury troski, empatii i odpowiedzialności wokół narodzin – czyni tę współpracę czymś więcej niż formalnym partnerstwem. To realne wsparcie dla zmiany społecznej, której od lat domagają się kobiety w Polsce.”

Warto wspomnieć, że wszystkie wydarzenia w ramach Tygodnia Godnego Porodu są bezpłatne i otwarte dla każdego – przyszłych rodziców, członków rodzin, personelu medycznego i wszystkich osób, którym bliskie są tematy świadomego rodzicielstwa. To przestrzeń dla dialogu, refleksji i działania – lokalnie, ale z globalną ideą w tle: poród może i powinien być doświadczeniem godnym, wspierającym i bezpiecznym.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY
ZOBACZ KOMENTARZE (0)
StoryEditor
Rynek i trendy
17.05.2025 19:53
Polscy konsumenci coraz częściej wybierają produkty “gluten free”
Dane Glovo pokazują, że dieta bezglutenowa nie jest już niszowa – stała się istotnym elementem codziennych zakupów spożywczych Polakówmat.prasowe

Polscy konsumenci zamawiają o 88 proc. więcej produktów bezglutenowych, niż rok temu – wynika z danych Glovo, przeprowadzonych z okazji Międzynarodowego Dnia Celiaklii. Jak zatem wyglądają zakupowe nawyki Polaków, związane z produktami bez glutenu?

Z danych platformy Glovo wynika, że kategoria produktów “gluten free” odnotowuje rekordowy wzrost popularności. W okresie rok do roku kupiliśmy ich o 88 proc. więcej w ramach  codziennych zakupów spożywczych. Najczęściej spośród artykułów ze znakiem przekreślonego kłosa wybieramy wędliny, pieczywo i słodycze.

Analiza danych Glovo z okresu maj 2024-kwiecień 2025 (w porównaniu do analogicznego okresu rok wcześniej) pokazuje, że Polacy nie tylko zamówili o prawie 90 proc. więcej produktów gluten free, ale także o prawie połowę (45 proc.) wzrosła liczba użytkowników, którzy dołożyli taki produkt do koszyka.

Produkty bezglutenowe – nie tylko dla osób chorych

Celiakia to autoimmunologiczna choroba, na którą według Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej w Polsce cierpi około 1 proc. populacji, czyli blisko 380 tys. osób. Nietolerancja glutenu, będąca łagodniejszą formą reakcji organizmu, dotykać może nawet 6 proc. Polaków. Jednak znaczący wzrost zainteresowania produktami bezglutenowymi wynika nie tylko z rosnącej liczby zdiagnozowanych przypadków celiakii, ale także z popularyzacji diety bezglutenowej wśród osób bez medycznych przeciwwskazań. 

Dane Glovo pokazują, że dieta bezglutenowa nie jest już niszowa – stała się istotnym elementem codziennych zakupów spożywczych Polaków. Z drugiej strony, w odpowiedzi na ten trend rynkowy, coraz więcej producentów wprowadza do swojej oferty produkty bezglutenowe i odpowiednio je oznacza, co w efekcie przyczynia się do wzrostu statystyk sprzedaży tej kategorii.

Bezglutenowy koszyk Polaków: co się w nim mieści?

Najczęściej wybieramy bezglutenowe wędliny i pieczywo, a na trzecim miejscu znajdują się słodycze. Choć przetwory mięsne nie są kojarzone z zawartością glutenu, często zawierają jego dodatek w postaci wypełniaczy lub przypraw – z tego powodu odpowiednie oznaczenie wędlin ma kluczowe znaczenie dla kupujących.

Zobacz też: Dieta bezglutenowa przeniknęła do kosmetycznego świata

Marzena Szulc
ZOBACZ KOMENTARZE (0)
22. czerwiec 2025 19:50