REKLAMAFBK 2019 - baner główny (sierpień 2019)

KONSUMENT i TRENDY

 

28 maja 2019, 17:50



Jarosław Frontczak,  dyrektor działów handlu detalicznego, budowlanego i ekonometrii w PMR, podczas swojej prezentacji na Kongresie Rynku FMCG

Jarosław Frontczak,  dyrektor działów handlu detalicznego, budowlanego i ekonometrii w PMR, podczas swojej prezentacji na Kongresie Rynku FMCG (fot. Wiadomości Kosmetyczne)

Starzejemy się. Typowy konsument w 2030 roku będzie miał ponad 50 lat. Będzie też bogatszy niż dziś. To zmieni obraz rynku FMCG w Polsce – zapowiada Jarosław Frontczak,  dyrektor działów handlu detalicznego, budowlanego i ekonometrii w PMR, podczas swojej prezentacji na Kongresie Rynku FMCG.

REKLAMAKAiN - belka w artykułach (sierpień-wrzesień 2019)

Według prognoz PMR starsi konsumenci wymuszą zmiany w samym wyglądzie opakowań. Skończy się epoka drobnego druku, pewne rzeczy będą też musiały być inaczej komunikowane. Większa uwaga będzie musiała być położona chociażby na kwestie związana ze zdrowiem.

Starsze osoby w przyszłości będą oczywiście inne niż dzisiaj. Będą lepiej zarabiać, będą wiedzieć co to jest m-commerce i  jak można to wykorzystać, jak zdobywać informacje. – Jeśli chcemy wiedzieć jak będą się zachowywać konsumenci w przyszłości spójrzmy na dzisiejsze pokolenie Z. To one, ze względu na swoją liczebność, będą w przyszłości wyznaczać trendy. Będą brać pod uwagę co mówią ich znajomi, będą impulsywne w sowich wyborach zakupowych. Nie będą też potrzebowały dużych zakupów robionych w hipermarkecie. Dlaczego? Bo będzie więcej singli i mniejszych gospodarstw domowych. Wybierać będą sklepy bliskie czy odwiedzane „po drodze”, czyli Biedronki, Lidle i Żabki – mówił Jarosław Frontczak, dyrektor działów handlu detalicznego, budowlanego i ekonometrii w firmie badawczej PMR, podczas swojego wystąpienia zatytułowanego „Konsumpcja przyszłości: prognozy i trendy wybranego asortymentu food i non-food oraz usług”.

W prognozowanej przez PMR przyszłości największe będą koszty utrzymania mieszkania, a potem transportu. Warto zwrócić na gastronomię i hotele, które będą wyraźnie rosnąć. Artykuły higieny delikatnie wzrosną, natomiast mocno stracą artykuły tytoniowe. Chcemy być zdrowsi – wzrosną więc wydatki na turystykę, sport i opiekę medyczną – zarówno usługi jak i leki.

Będziemy się bogacić, a za tym pójdą zmiany w wydatkach w obrębie kategorii spożywczych – mniej będziemy wydawać na ziemniaki (zastępowane np. przez zdrowsze kasze), kwaszoną kapustę i cukier (bo mniej gotujemy). Bardzo wzrosną natomiast wydatki na produkty convienece oraz ready to go. Coraz większe znaczenie będzie mieć zdrowie, a zatem na znaczeniu zyskają warzywa i owoce oraz  wołowina (ma lepszą opinię niż np. kurczaki). Mniej będziemy też wydawać na papierosy, pieczywo i mięso (generalnie).  

Z jednej strony w konsumpcji na znaczeniu będą zyskiwać kwestie dietetyczne, a z drugiej, coraz mniej będziemy gotować. Mocno zyska gastronomia, także w punktach niegastronomicznych. Widać to już dzisiaj. Najwięcej hot-dogów sprzedają: Żabka, Orlen i Ikea. Sieci te prowadzą gigantyczną wojnę na te produkty, a największym sprzedawcą kawy jest Orlen.

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 1

  • 1
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

0Komentarze

dodaj komentarz

Portal wiadomoscikosmetyczne.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony