StoryEditor
Surowce
10.11.2021 00:00

Lilial i pirytionian cynku zakazane. Kosmetyki z ich zawartością musza zniknąć z półek

Lilial występujący w kompozycjach zapachowych i pirytionian cynku - składnik szamponów przeciwłupieżowych - zostały włączone w poczet listy substancji zakazanych do stosowania w produktach kosmetycznych. Do 1 marca 2022 r. wszystkie produkty z tymi składnikami mają zniknąć z rynku. 

– Otrzymaliśmy oficjalne potwierdzenie o włączeniu lilialu (INCI: Butylphenyl Methylpropional) i pirytionianu cynku (INCI: Zinc Pyrithione) w poczet listy substancji zakazanych do stosowania w produktach kosmetycznych. Po 1 marca 2022 wszystkie produkty kosmetyczne z tymi składnikami nie mają prawa znaleźć się na rynku UE – podała firma Dr Koziej Instytut Badań Kosmetyków we wpisie na swoich mediach społecznościowych.

Zakaz jest bezwzględny – produkty wprowadzone na półki wcześniej, przed wejściem przepisów w życie, nie mogą na nich zostać. Jeśli dany produkt już jest w sprzedaży, to do 1 marca 2022 należy go bezwzględnie wycofać.

Lilial to syntetyczny aldehyd aromatyczny występujący w kompozycjach zapachowych i aromatach. Ze względu na klasyfikację jako substancja mająca negatywny wpływ na rozrodczość (Repr. 1B) została załączona do aneksu II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. dotyczącego produktów kosmetycznych w pozycji 1666.

Pirytionian cynku to aktywny składnik szamponów przeciwłupieżowych o właściwościach bakteriostatycznych i ograniczających wzrost grzybów. Ze względu na klasyfikację jako substancja mająca negatywny wpływ na rozrodczość (Repr. 1B) została załączona do aneksu II rozporządzenia 1223/2009 w pozycji 1670.

ZOBACZ KOMENTARZE (0)
StoryEditor
Surowce
14.02.2025 12:05
Z patelni do kosmetyków: Wielkopolanie pomogą recyklingować zużyty olej spożywczy
Gmina Dopiewo - strona oficjalna

Mieszkańcy dziesięciu miejscowości w Wielkopolsce zyskali nową możliwość recyklingu zużytego oleju spożywczego dzięki instalacji olejomatów. To innowacyjne rozwiązanie ma na celu ochronę środowiska i ograniczenie zanieczyszczenia kanalizacji. Zużyty olej, zamiast trafiać do ścieków, może być przetwarzany na biopaliwa, środki czystości, kosmetyki czy biodegradowalne tworzywa sztuczne. Projekt wspiera gospodarkę o obiegu zamkniętym, umożliwiając mieszkańcom wygodne i ekologiczne pozbywanie się tłuszczów kuchennych.

Aby skorzystać z olejomatu, mieszkańcy muszą zarejestrować się w specjalnej aplikacji, dzięki której otrzymują dostęp do systemu zbiórki. Proces jest prosty – po pobraniu pustej butelki z urządzenia należy napełnić ją zużytym olejem i zwrócić do olejomatu. Regularne korzystanie z tej metody pomaga unikać kosztownych awarii kanalizacyjnych. Jak podkreśla inicjatorka projektu, Małgorzata Rdest, problem zatorów tłuszczowych, tzw. fatbergów, dotyka wielu miast na świecie. Przykładem jest Londyn, gdzie w 2017 roku usunięcie 250-metrowego fatberga ważącego 130 ton kosztowało setki tysięcy funtów. Podobne zatory pojawiają się również w Warszawie, Krakowie i Poznaniu, generując wysokie koszty napraw infrastruktury kanalizacyjnej.

Olejomaty umożliwiają efektywne wykorzystanie zebranego oleju, który jest regularnie odbierany i poddawany recyklingowi. Wykorzystuje się go m.in. do produkcji biodiesla, który zmniejsza emisję gazów cieplarnianych. Olej posłuży także w przemyśle chemicznym do wytwarzania kosmetyków oraz biodegradowalnych tworzyw sztucznych. Inicjatywa nie tylko ułatwia mieszkańcom odpowiedzialne pozbywanie się zużytego oleju, ale również wspiera rozwój ekologicznych technologii i zmniejsza negatywny wpływ odpadów na środowisko.

Pierwsze olejomaty stanęły w Plewiskach, Stęszewie, Kościanie, Czempiniu, Puszczykowie, Dąbrówce, Buku, Opalenicy, Grodzisku Wielkopolskim i Zbąszyniu. W planach jest rozszerzenie projektu na kolejne miejscowości, co pozwoli na jeszcze większe zaangażowanie społeczności lokalnych w ochronę środowiska. Nowatorskie rozwiązanie w Wielkopolsce może stać się wzorem dla innych regionów Polski, promując świadome zarządzanie odpadami i wspierając zrównoważony rozwój.

Czytaj także: Z kanalizacji do perfumerii: nowa technologia zmienia odpady tłuszczowe w luksusowe zapachy

ZOBACZ KOMENTARZE (0)
StoryEditor
Surowce
10.02.2025 12:18
Peeling z chleba? REBREAD stawia na upcyklingową rewolucję [WYWIAD]
Rebread

"Chleb jest świetnym ścierniwem dla produktów, których celem jest usunięcie martwego naskórka i wygładzenie skóry, a więc dla peelingów, dla scrubów — tak twierdzi Patrycja Nierada z projektu REBREAD, którego celem jest przywrócenie niesprzedanego, niezjedzonego chleba w obieg. Co na to rynek?

Można Was i wasz produkt porównać trochę do tego ścierniwa z kawy. Wyobraźmy sobie taką sytuację; jestem prezeską marki kosmetycznej, szukam składników do nowej linii scrubów… i co powinno mnie przekonać do tego, że ścierniwo z pieczywa jest lepszym, ciekawszym rozwiązaniem niż właśnie ta kawa, która zawojowała rynek i jest przez bardzo wiele osób, w tym mnie, uważana za jeden z najlepszych komponentów do scrubów czy peelingów. Co przeważa szalę na stronę proszku z chleba?

Po pierwsze kawa trochę zaczyna mieć, że tak powiem, czarny PR. Fajnie, jeśli się używa fusów z kawy do kosmetyków, ale są to jeszcze rzadkie przypadki. Natomiast jeśli ktoś kupuje ziarna kawy z myślą o zastosowaniu do takiej produkcji peelingu, to jest to użycie pierwotnego surowca, który mógłby być o wiele lepiej wykorzystany… w wiadomy, oczywisty sposób — jako półprodukt spożywczy.

Jest to też surowiec importowany z innego kontynentu, więc ma wyższy ślad węglowy i potencjalnie dewastuje lokalną bioróżnorodność przy uprawie. [...] Na rynku jest dużo kosmetyków peelingujących z takimi składnikami jak kawa, jak koralowiec irlandzki, mielona kora cynamonowca, chałwa, puder z ryżu, puder z kokosa. To są wszystko składniki importowane z daleka. Natomiast trendy pokazują, że zrównoważony rozwój będzie dotyczył coraz większej ilości producentów i retailerów. Więc jeśli chcemy iść w stronę zrównoważonej produkcji, to trzeba zwracać nie tylko uwagę na bardziej ekologiczne opakowania, ale też na lokalne składniki.

 

Chcesz przeczytać resztę wywiadu? Zapraszamy na Wiadomości Handlowe!

Czytaj także: Proszki z czerstwego chleba pszennego i żytniego w INCI? Nowy zawodnik na rynku kosmetyki upcyklingowej, REBREAD, wchodzi do gry

ZOBACZ KOMENTARZE (0)
17. luty 2025 14:42