StoryEditor
Zdrowie
24.01.2023 00:00

Sok z selera naciowego dla zdrowia i urody

materiał partnera / https://stock.adobe.com/
Zielony koktajl na bazie selera naciowego może nie smakuje najlepiej, ale za to przynosi szereg korzyści dla naszego zdrowia. Regularne picie mikstury z selera wspomaga metabolizm, reguluje pracę układu moczowego i obniża ciśnienie krwi. Efekty mogą być zauważalne gołym okiem, gdyż sok z selera korzystnie wpływa również na stan skóry.

Seler naciowy - co to za warzywo? 

Seler naciowy to zielona odmiana typowego selera korzeniowego. Roślina ma charakterystyczne zgrubiałe ogonki liściowe, które najczęściej je się na surowo. Pokrojony w drobną kostkę seler naciowy jest świetnym dodatkiem do sałatek, nieco zaostrza smak potraw i do tego przyjemnie chrupie. Można dodawać go również do zup i koktajli. Liście selera naciowego są dobrą alternatywą dla pietruszki (w zupie czy na kanapce). 

Właściwości selera naciowego 

W składzie selera znajduje się głównie woda, dzięki czemu 100 gramów produktu ma jedynie 14 kalorii. Oprócz tego seler zawiera błonnik, witaminy (A, C, K i witaminy z grupy B) oraz składniki mineralne (wapń, magnez, potas, fosfor i żelazo). Witaminy A i C to naturalne antyoksydanty (przeciwutleniacze). Antyoksydanty chronią zdrowe komórki organizmu przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Dzięki temu przyczyniają się do zachowania odporności oraz dobrej kondycji skóry. Właściwości antyoksydacyjne mają również obecne w selerze naciowym flawonoidy (apigenina i luteolina). Związki te nie tylko korzystnie wpływają na stan skóry, ale również wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i chronią organizm przed infekcjami. 

Dlaczego warto pić sok z selera naciowego? 

Sok z selera naciowego uważany jest za naturalny suplement. Można go włączyć do codziennej diety, aby zadbać o swój układ pokarmowy, krwionośny i moczowy. Regularne picie zielonego koktajlu poprawia wygląd cery, a także wzmacnia odporność. Jedynym przeciwwskazaniem są dolegliwości nerkowe. Sok z selera zawiera spore ilości szczawianów, więc nie powinny go pić osoby z kamicą nerkową, piaskiem w nerkach, a także pacjenci stosujący leki moczopędne. 

Jak zrobić sok z selera naciowego? 

Do przygotowania zdrowych soków przyda się sokowirówka, wyciskarka lub blender. Już kilka łodyg selera naciowego wystarczy, aby uzyskać szklankę zielonego koktajlu. Jeśli przeszkadza Ci gorzki smak napoju, mieszaj seler z dodatkami, na przykład jabłkiem lub sokiem z cytryny. W koktajlach seler naciowy świetnie komponuje się także z bananami, szpinakiem, jarmużem i natką pietruszki. Sok najlepiej pić na czczo. 

Zdrowa dieta z cateringu dietetycznego 

To, co jemy i pijemy na co dzień, ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Dieta jest ważnym elementem profilaktyki wielu chorób, między innymi cukrzycy, miażdżycy i otyłości. Chcesz każdego dnia jeść smacznie i zdrowo, ale nie przepadasz za gotowaniem? A może po prostu nadmiar obowiązków utrudnia Ci zdrowe odżywianie? Sprawdź ofertę diet pudełkowych z dostawą w Twojej okolicy, na przykład na stronie: https://www.maczfit.pl/szczecin. W ofercie dobrych cateringów znajdziesz nie tylko różne warianty diet pudełkowych, ale również smaczne kuracje sokowe. 

ZOBACZ KOMENTARZE (0)
StoryEditor
Zdrowie
19.05.2025 13:00
Tydzień Godnego Porodu: o sile decyzji i prawie do szacunku
Tydzień Godnego Porodu: o sile decyzji i prawie do szacunkuMateriał Partnera

W dniach 19-25 maja 2025 roku w całej Polsce odbywać się będzie Tydzień Godnego Porodu – ogólnopolska inicjatywa organizowana przez Fundację Rodzić po Ludzku w ramach Międzynarodowego Tygodnia Godnego Porodu. Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem: „Plan porodu – poznaję moje potrzeby i prawa”, a partnerem ogólnopolskim wydarzenia została marka Mustela która od lat wspiera rodziców, inwestując w rozwój produktów opartych na bezpieczeństwie, delikatności i szacunku dla potrzeb kobiet w ciąży i dzieci.

Z potrzeby szacunku rodzi się zmiana

Choć Tydzień Godnego Porodu ma w Polsce stosunkowo krótką historię, to sama inicjatywa ma już ponad 20 lat. Od 2011 roku koordynację Międzynarodowego Tygodnia Godnego Porodu przejęła Europejska Sieć Stowarzyszeń Okołoporodowych (ENCA), której członkiem jest także Fundacja Rodzić po Ludzku od 2016 roku tworząca w tym zakresie przestrzeń do edukacji i wymiany doświadczeń.

Tydzień Godnego Porodu to znacznie więcej niż seria wydarzeń – to manifest wartości i przypomnienie, że każda kobieta ma prawo do świadomego porodu. W tym roku w centrum uwagi znajduje się plan porodu – dokument, który w polskim systemie opieki zdrowotnej jest z jednej strony formalnym narzędziem, a z drugiej, symbolem sprawczości i podmiotowości kobiety. 

Tydzień pełen spotkań, edukacji i ważnych rozmów

W trakcie TGP w całej Polsce odbędą się liczne spotkania z ekspertami – położnymi, doulami, doradczyniami laktacyjnymi, fizjoterapeutami uroginekologicznymi i innymi specjalistami, którzy na co dzień wspierają kobiety w ciąży i w połogu. W programach lokalnych wydarzeń znajdą się m.in. warsztaty z pozycji wertykalnych, technik łagodzenia bólu porodowego, zajęcia dla par przygotowujących się do porodu, a także projekcje filmów i spotkania dyskusyjne poświęcone jakości opieki okołoporodowej w konkretnych placówkach.

Nie zabraknie też tematów trudnych – o porodach traumatycznych, nagłych cesarskich cięciach, braku poszanowania intymności czy łamaniu prawa do informacji. 

Wspólnie budujemy kulturę świadomego rodzicielstwa

Tegorocznym obchodom towarzyszy zaangażowanie partnera ogólnopolskiego – marki Mustela. Obecność Musteli w tej inicjatywie nie jest przypadkowa. Marka z portfolio francuskiego laboratorium kosmetycznego, jest już znana z zaangażowania w działania wspierające wellbeing kobiet w okresie okołoporodowym. Jak podkreśla Magdalena Rzewuska (Marketing Manager w Laboratoires Expanscience): „Wspólna misja – budowanie kultury troski, empatii i odpowiedzialności wokół narodzin – czyni tę współpracę czymś więcej niż formalnym partnerstwem. To realne wsparcie dla zmiany społecznej, której od lat domagają się kobiety w Polsce.”

Warto wspomnieć, że wszystkie wydarzenia w ramach Tygodnia Godnego Porodu są bezpłatne i otwarte dla każdego – przyszłych rodziców, członków rodzin, personelu medycznego i wszystkich osób, którym bliskie są tematy świadomego rodzicielstwa. To przestrzeń dla dialogu, refleksji i działania – lokalnie, ale z globalną ideą w tle: poród może i powinien być doświadczeniem godnym, wspierającym i bezpiecznym.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY
ZOBACZ KOMENTARZE (0)
StoryEditor
Rynek i trendy
17.05.2025 19:53
Polscy konsumenci coraz częściej wybierają produkty “gluten free”
Dane Glovo pokazują, że dieta bezglutenowa nie jest już niszowa – stała się istotnym elementem codziennych zakupów spożywczych Polakówmat.prasowe

Polscy konsumenci zamawiają o 88 proc. więcej produktów bezglutenowych, niż rok temu – wynika z danych Glovo, przeprowadzonych z okazji Międzynarodowego Dnia Celiaklii. Jak zatem wyglądają zakupowe nawyki Polaków, związane z produktami bez glutenu?

Z danych platformy Glovo wynika, że kategoria produktów “gluten free” odnotowuje rekordowy wzrost popularności. W okresie rok do roku kupiliśmy ich o 88 proc. więcej w ramach  codziennych zakupów spożywczych. Najczęściej spośród artykułów ze znakiem przekreślonego kłosa wybieramy wędliny, pieczywo i słodycze.

Analiza danych Glovo z okresu maj 2024-kwiecień 2025 (w porównaniu do analogicznego okresu rok wcześniej) pokazuje, że Polacy nie tylko zamówili o prawie 90 proc. więcej produktów gluten free, ale także o prawie połowę (45 proc.) wzrosła liczba użytkowników, którzy dołożyli taki produkt do koszyka.

Produkty bezglutenowe – nie tylko dla osób chorych

Celiakia to autoimmunologiczna choroba, na którą według Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej w Polsce cierpi około 1 proc. populacji, czyli blisko 380 tys. osób. Nietolerancja glutenu, będąca łagodniejszą formą reakcji organizmu, dotykać może nawet 6 proc. Polaków. Jednak znaczący wzrost zainteresowania produktami bezglutenowymi wynika nie tylko z rosnącej liczby zdiagnozowanych przypadków celiakii, ale także z popularyzacji diety bezglutenowej wśród osób bez medycznych przeciwwskazań. 

Dane Glovo pokazują, że dieta bezglutenowa nie jest już niszowa – stała się istotnym elementem codziennych zakupów spożywczych Polaków. Z drugiej strony, w odpowiedzi na ten trend rynkowy, coraz więcej producentów wprowadza do swojej oferty produkty bezglutenowe i odpowiednio je oznacza, co w efekcie przyczynia się do wzrostu statystyk sprzedaży tej kategorii.

Bezglutenowy koszyk Polaków: co się w nim mieści?

Najczęściej wybieramy bezglutenowe wędliny i pieczywo, a na trzecim miejscu znajdują się słodycze. Choć przetwory mięsne nie są kojarzone z zawartością glutenu, często zawierają jego dodatek w postaci wypełniaczy lub przypraw – z tego powodu odpowiednie oznaczenie wędlin ma kluczowe znaczenie dla kupujących.

Zobacz też: Dieta bezglutenowa przeniknęła do kosmetycznego świata

Marzena Szulc
ZOBACZ KOMENTARZE (0)
09. czerwiec 2025 19:25