StoryEditor
Producenci
09.04.2021 00:00

L‘Occitane en Provence wspiera naturę i rolnictwo

Marka L‘Occitane patronuje idei RWS w Polsce. Dzięki współpracy z Fundacją Agrinatura wspiera gospodarstwa rolne i wytwórców zdrowej żywności. 

Od początku istnienia marka angażuje się w projekty ekologiczne i działania lokalne, współpracujac z fundacjami i organizacjami dbającymi o ochronę przyrody i bioróżnorodności. W Polsce związała się z Fundacją AgriNatura, aby wspólnie przywrócić do uprawy dawne odmiany polskich drzew owocowych i wspierać polskie gospodarstwa RWS.

Na czym polega idea RWS?

RWS, czyli Rolnictwo Wspierane przez Społeczność to rodzaj partnerstwa między grupą osób i jednym lub kilkoma wytwórcami żywności, w którym strony dzielą między sobą ryzyko, obowiązki i korzyści związane z rolnictwem. Partnerstwo to zbudowane jest na bezpośrednich relacjach międzyludzkich, w oparciu o długoterminowe, wiążące porozumienie.

Krótko mówiąc działanie RWS-ów polega na tym, że wybrane i chętne do takiej współpracy gospodarstwa rolne są wspierane finansowo przez osoby, które regularnie (przeważnie raz w tygodniu) otrzymują część zebranych plonów. Na ogół taka współpraca nawiązuje się między rolnikami, a mieszkańcami dużych miast, którym zależy na tym, aby kupowana przez nich żywność (warzywa, owoce, nabiał) pochodziły z gospodarstw, których właściciele z troską podchodzą do spraw ekologii, dobrostanu zwierząt, ochrony środowiska i stosują na co dzień dobre praktyki rolnośrodowiskowe.

Marka L’Occitane wspiera ideę RWS w Polsce: "Zostaliśmy mecenasem strony internetowej o polskich gospodarstwach RWS, będziemy współfinansować szkolenia dla rolników, którzy chcieliby założyć tego typu gospodarstwo i namawiać mieszkańców miast oraz naszych Klientów do współpracy z RWS-ami, bo... sami zamawiamy świeże warzywa, zioła i owoce z RWS-u Wojciechówka" - napisali przedstawiciele marki w komunikacie prasowym.

Gospodarstwa RWS zapewniają powszechną dostępność do świeżej, lokalnej, sezonowej, zdrowej i zróżnicowanej żywności tym, którzy z racji mieszkania w dużych miastach nie zawsze do takiej żywności mają dostęp. Oprócz korzyści w postaci odbieranej raz w tygodniu „skrzynki“ z warzywami czy innymi produktami pochodzącymi z gospodarstwa RWS, zawiązywane są bezpośrednie, a niekiedy nawet bardzo bliskie relacje między producentami, a odbiorcami, opierające się na dzieleniu odpowiedzialności za uprawy oraz na zaufaniu, zrozumieniu, szacunku, przejrzystości działań i współpracy.

Zasada działania i współpracy z RWS

Najpierw trzeba znaleźć gospodarstwo działające w tym modelu, następnie należy zapłacić określoną kwotę, która sfinansuje przygotowanie, uprawę i dostawy żywności przez cały sezon. Dostawy produktów rozpoczynają się mniej więcej w kwietniu i trwają aż do października, ale współpraca z gospodarstwami RWS wymaga od odbiorców oprócz opłat również wizyt w gospodarstwie i pomocy przy pracy. I to jest właśnie ten niezwykle ważny element współodpowiedzialności za plony i wspaniały sposób na pogłębianie relacji. Pielenie i podlewanie grządek oraz pomoc w gospodarstwie to dla niejednego „mieszczucha“ świetny sposób na relaks, aktywność na świeżym powietrzu i weekendowy wypad za miasto. 

O RWS-ach można dowiedzieć się więcej na www.wspierajrolnictwo.pl

ZOBACZ KOMENTARZE (0)
StoryEditor
Producenci
25.04.2025 13:41
Kiril Marinov, Henkel: Stawiamy na gospodarkę obiegu zamkniętego
Henkel Polska na 17. Europejskim Kongresie Gospodarczym w Katowicach.Henkel Polska

Podczas 17. Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach Kiril Marinov, dyrektor zarządzający Henkel Consumer Brands, wziął udział w panelu poświęconym gospodarce obiegu zamkniętego. Dyskusja skupiła się na wpływie nadchodzących regulacji unijnych na funkcjonowanie przedsiębiorstw. Eksperci podkreślali konieczność traktowania odpadów jako cennych zasobów, projektowania procesów produkcyjnych z myślą o cyrkularności oraz minimalizowania powstawania odpadów.

Podczas panelu Kiril Marinov przedstawił konkretne działania, które Henkel podejmuje w odpowiedzi na nadchodzące rozporządzenie w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych (PPWR). W ubiegłym roku 26 proc. plastiku użytego w opakowaniach Henkel pochodziło z recyklingu, a w 2025 roku firma planuje osiągnąć poziom 30 proc. Tym samym Henkel wyprzedzi o pięć lat regulacje unijne, które będą obowiązywać dopiero od 2030 roku.

W kontekście cyrkularności Polska wypada korzystnie na tle średniej światowej. Jak zaznaczył Kiril Marinov, poziom ponownego wykorzystania materiałów w Polsce wynosi 10,2 proc., podczas gdy średnia światowa to 8,6 proc.. Ekspert podkreślił, że nasz kraj ma potencjał, by stać się jednym z liderów gospodarki obiegu zamkniętego w Europie, na wzór Holandii, gdzie recykling materiałów osiągnął poziom 25 proc.

Transformacja opakowań w Henklu obejmuje całe portfolio produktów. Obecnie 91 proc. opakowań firmy nadaje się do ponownego użycia lub recyklingu, a celem na 2025 rok jest osiągnięcie 100 proc. Henkel zmniejszył także wykorzystanie surowców ropopochodnych o 35 proc. i dąży do dalszej redukcji o połowę. Dodatkowo wszystkie europejskie zakłady produkcyjne Henkla osiągnęły neutralność pod względem emisji CO₂.

Jeszcze kilka lat temu butelki płynu do prania [Persil] były wykonywane z przezroczystego materiału, a konsumenci mogli zobaczyć, jak produkt wygląda wewnątrz opakowania. Od dwóch lat stosujemy polietylen o wysokiej gęstości, włączając w proces produkcyjny 50 proc. recyklowanego plastiku. [...] Obecnie butelki są białe, ze względu na brak możliwości znalezienia na rynku wysoce przezroczystego materiału dla recyklowanego polietylenu. Zdecydowaliśmy się na ten kompromis, stawiając zrównoważony rozwój ponad dotychczasowy wygląd produktu

wytłumaczył Kiril Marinov.

ZOBACZ KOMENTARZE (0)
StoryEditor
Producenci
25.04.2025 11:27
Unilever tnie etaty i oszczędza – pierwszy kwartał 2025 pod znakiem restrukturyzacji
Unilever szuka oszczędności w zasobach ludzkich.Shutterstock

Unilever, jeden z największych koncernów dóbr konsumenckich na świecie, ogłosił redukcję około 6 tysięcy miejsc pracy w pierwszym kwartale 2025 roku. Cięcia są częścią globalnego planu restrukturyzacyjnego zapowiedzianego jeszcze w 2024 roku, którego celem jest likwidacja łącznie około 7,5 tysiąca etatów. Dzięki tym działaniom firma spodziewa się oszczędności rzędu 550 milionów euro do końca bieżącego roku.

W opublikowanym raporcie kwartalnym Unilever wykazał mieszane wyniki finansowe. Pomimo trudnych warunków rynkowych, skorygowany wzrost sprzedaży bazowej wyniósł 3 proc., co przypisano wzrostowi wolumenu sprzedaży oraz cen. Dobrze poradziły sobie tzw. „power brands” spółki – takie jak Dove i Rexona – co miało szczególne znaczenie dla wzrostu w segmencie Beauty & Wellbeing (wzrost o 4,1 proc.) oraz Personal Care (wzrost o 5,1 proc.), zwłaszcza na rynku północnoamerykańskim.

Całkowity przychód koncernu spadł jednak o 0,9 proc., do poziomu 14,8 miliarda euro. Na wynik ten wpływ miały głównie koszty związane z wyprzedażą aktywów oraz negatywne różnice kursowe. Mimo to dyrektor generalny firmy, Fernando Fernandez, ocenił początek roku jako „zahartowany” i wyraził optymizm co do dalszego wzrostu, zwłaszcza dzięki strategii premiumizacji i innowacji produktowej na rynkach rozwiniętych.

W ujęciu kategorii produktowych, segment pielęgnacji włosów utrzymał się na stabilnym poziomie, z minimalnym wzrostem, który częściowo zrekompensował ponowny debiut Dove z technologią odbudowy włókien. W Brazylii marka Sunsilk odnotowała spadki związane z ograniczaniem zapasów, podczas gdy Nexxus zanotował dwucyfrowy wzrost dzięki premierze linii HY-Volume. Segment dezodorantów – w tym nowości do całego ciała – szczególnie umocnił pozycję działu Personal Care, w którym sama marka Dove odpowiadała za 40 proc. przychodu.

ZOBACZ KOMENTARZE (0)
25. kwiecień 2025 14:32